Organisationer som Försvara Elefanterna stödjer

Föreningen stöder endast organisationer som har en lokal närvaro och där vi har god insyn i verksamheten. Vi har själva besökt de flesta av organisationerna och får uppdateringar från dem via mail.

Sheldrick Wildlife Trust, Kenya

Ända sedan föreningen grundades 1989 har stödet till SWT (tidigare DSWT) varit en av föreningens huvuduppgifter. SWT har en välutvecklad verksamhet med bl.a. parkvakter, hundar och veterinärer för att skydda Kenyas elefanter. De är dock mest kända för sina barnhem för föräldralösa elefantkalvar. I Nairobi National Park finns det barnhem som tar hand om de allra minsta kalvarna. Ofta har de blivit offer för att deras mamma har dödats av tjuvjägare. När kalvarna blir lite äldre flyttas de till Tsavo East National Park där de rehabiliteras och återförs till det vilda. SWT är väldigt lyckosamma med sin barnhemsverksamhet och har flera exempel på kalvar som växt upp och återanpassat sig till det vilda och i sin tur fostrat nya elefanter.

Verksamheten startade i större skala då David Sheldrick, som tidigare arbetat som föreståndare för Tsavo, oväntat dog 1976 och hans maka Daphne, (1934-2018) startade stiftelsen. Representanter från föreningen har besökt organisationen vid flera tillfällen och sett hur väl den fungerar. Hos SWT har föreningen en egen fadderelefant som man kan bli fadder till för 440 kronor per år. Då får man uppdateringar om lilla Ziwadi fyra gånger om året.

 

 

SanWild Wildlife Trust, Sydafrika

Ett stiftelsedrivet naturreservat i norra Sydafrika som räddar livet på många vilda djur. De har bland annat en hjord elefanter som hotades av avskjutning i det område de levde i och har blivit flyttade till SanWild. De har också räddat två noshörningar från att säljas till troféjakt. Föreningen har bidragit till foder i den långa torkan och pengar för att köpa loss noshörningarna. En person från föreningen har besökt organisationen på plats.

 

Wildlife SOS, Indien

Organisation i Indien som räddar många vilda djur i problematiska situationer. De har bl.a. räddat flera tama elefanter som levt under miserabla förhållanden och misshandlats. Under 2018 öppnades även ett elefantsjukhus. En person från föreningen har varit volontär hos organisationen under 2018.

 Visa källbilden

 

Elephant Haven, Frankrike

Ett initiativ i Frankrike för att starta en fristad för elefanter på cirkus eller zoo som kan pensioneras/ befrias från sitt liv i fångenskap. Arbetet med att färdigställa reservatet blev klart under 2021 men det tog tid att förhandla loss den första elefanten. Under oktober 2021 kom så äntligen Gandhi som den allra första pensionären till Elephant Haven. En asiatisk hona född 1969 som fötts i Asien men tagits till Zoo i Europa och levt större delen av sitt liv i Danmark och Frankrike. Tills vidare går det inte att besöka E H men när det öppnar för besök avser föreningen att ordna en resa hit.

 Visa källbilden

 

Mara Elephant Project, Kenya

En organisation i Kenya som vuxit på senare år. Genom teknologi som GPS spårning och drönare skyddar de elefanter från tjuvjägare och konflikter med människan. De arbetar också med att stödja och utbilda människorna som bor i närområdet om värdet av djur och natur. Flera personer från föreningen har besökt organisationen på plats. Bilden visar en gps som sätts runt elefantens hals så att den kan spåras i realtid.

 

 Gentle Giants, Thailand
Gentle Giants har sitt säte i USA men arbetar i samverkan med Elephant Nature Park nära Chiang Mai i Norra Thailand. Elephant Nature Park drivs av Lek Chailert, som är en välkänd förkämpe för Thailands elefanter och grundare av Save Elephant Foundation. I fristaden finns för närvarande 7 elefanter som vandrar fritt efter att ha räddats från sorgliga omständigheter. Arbete för att bevara skogarna där vilda elefanter kan fortsätta leva i frihet pågår också. Dessutom arbetar man med att stödja byar runtomkring och hjälpa människorna att hitta försörjning, som till exempel att arbeta med Eko-turism. Denna kontakt är ganska ny för föreningen och vi har än så länge endast haft möten via Zoom. Men vi har länge sökt en möjlighet att samarbeta med Lek Chailert och är glada att vi nu kan göra det.