Här presenterar vi de organisationer som Föreningen Försvara Elefanterna kontinuerligt stödjer.

Föreningen supporterar endast organisationer som har en lokal närvaro och där vi har insyn i verksamheten.

David Sheldrick Wildlife Trust, Kenya

Ända sedan föreningen grundades 1989 har stödet till DSWT varit en av föreningens huvuduppgifter. DSWT har en välutvecklad verksamhet med bl.a. parkvakter, hundar och veterinärer för att skydda Kenyas elefanter. De är dock mest kända för sina barnhem för föräldralösa elefantkalvar. I Nairobi National Park finns det barnhem som tar hand om de allra minsta kalvarna. Ofta har de blivit offer för att deras mamma har dödats av tjuvjägare. När kalvarna blir lite äldre flyttas de till Tsavo East National Park eller Ithumba där de rehabiliteras och återförs till det vilda. DSWT är väldigt lyckosamma med sin barnhemsverksamhet och har flera exempel på kalvar som växt upp och återanpassat sig till det vilda och i sin tur fostrat nya elefanter.

Verksamheten startade i större skala då David Sheldrick, som tidigare arbetat som föreståndare för Tsavo, oväntat dog 1976 och hans maka Daphne, (1934-2018) startade stiftelsen. Representanter från föreningen har besökt organisationen vid flera tillfällen och sett hur väl den fungerar.

 

 

 

Elephant Family

En organisation med sitt huvudkontor i London som arbetar för elefanter i Asien. Grundaren Mark Shand dog 2016 och hans syster Camilla Parker Bowles, gift med prins Charles, tog över beskyddarskapet tillsammans med sin man. En representant från föreningen har besökt kontoret i London.

Organisationen har flera projekt i de 13 asiatiska länder där elefanter lever. Ett stort initiativ är byggandet av s.k. korridorer (passager) i Indien för att elefanterna ska kunna röra sig enligt sina väl invanda rutiner utan att hamna i konflikt med människan.

 

 

SanWild Wildlife Trust

Ett stiftelsedrivet naturreservat i norra Sydafrika som räddar livet på många vilda djur. De har bland annat en hjord elefanter som hotades av avskjutning i det område de levde i och har blivit flyttade till SanWild. De har också räddat två noshörningar från att säljas till troféjakt. Föreningen har bidragit till foder i den långa torkan och pengar för att köpa loss noshörningarna. En person från föreningen har besökt organisationen på plats.

 

Wildlife SOS

Organisation i Indien som räddar många vilda djur i problematiska situationer. De har bl.a. köpt loss flera tama elefanter som levt under miserabla förhållanden och misshandlats. Under 2018 öppnades även ett elefantsjukhus. En person från föreningen har varit volontär hos organisationen under 2018.

 Visa källbilden

 

Elephant Haven

Ett initiativ i Frankrike för att starta en fristad för cirkuselefanter som kan pensioneras/ befrias från sitt cirkusliv. Arbetet pågår febrilt för att färdigställa området så att elefanterna kan flytta in. Föreningen avser att resa hit när det finns elefanter på plats.

 Visa källbilden

 

Mara Elephant Project

En organisation i Kenya som vuxit på senare år. Genom teknologi som GPS spårning och drönare skyddar de elefanter från tjuvjägare och konflikter med människan. Flera personer från föreningen har besökt organisationen på plats. Bilden visar en gps som sätts runt elefantens hals så att den kan spåras i realtid.